La riera Gavarresa

Un bany de natura a la riera Gavarresa

Comencem la nostra ruta en un punt alt de la baga de la Coma, deixant el cotxe a la carretera que va de Santa Eulàlia de Puig-oriol a Sant Agustí i Sant Boi de Lluçanès. Aquest punt d'inici és una bona mostra del paisatge rural típic del Lluçanès, un mosaic de camps i boscos, imprescindible font de recursos pels habitants de la zona que viuen de la ramaderia, l'agricultura i l'explotació forestal.

Anem a buscar la riera Gavarresa, la joia de la nostra excursió, mentre baixem per la baga que alberga els típics alzinars de muntanya, pinedes de pi roig i boscos mixtos amb roures i blades. Tot plegat fa difícil dir quina espècie és la dominant.

En un tres i no res arribem a la riera que, a partir d'ara, seguirem aigües amunt pel costat dret fins al final de l'itinerari. La riera Gavarresa és el gran atractiu del dia.

El propi curs d'aigua és paisatgísticament molt atractiu pels seus gorgs, petits salts d'aigua alternats de trams de ràpids i d'aigües més calmades. El patrimoni cultural no es queda curt amb les restes d'antics molins que aprofitaven la força de l'aigua per moldre el blat.

El que de ben segur no decep als més naturalistes és la vegetació i fauna de ribera. Els amants de la botànica hi poden veure avellanedes, pollancredes i canyissars entre d'altres espècies; i pel que fa a fauna, a més dels molts ocells que troben en aquests ambients frescals (espais de refugi, cria i alimentació), podran ensopegar amb sort, espècies emblemàtiques com el cranc de riu autòcton o la nàiade (petxines d'aigua dolça).

Darrera actualització: 1.02.2019 | 11:48

Enllaços