Monestir Romànic de Santa Maria de Lluçà

Monestir Romànic 
08514 Lluçà 

938530130

dimecres a divendres de 11-13,30h
dissabte i diumenge de 11-14 i de 16-18h.

Lluçà compta amb un dels patrimonis romànics més impressionant de Catalunya: Santa Maria de Lluçà amb tot el seu conjunt (Claustre, Pintures...).

El Romànic a Lluçà és dels segles XI al XIII. Ens trobem amb obres realitzades amb la modalitat del denominat "primer romànic" o romànic llombard, que se situa aproximadament entre els anys 1035 i 1100.

Santa Maria de Lluçà és, doncs, la joia de la corona del Romànic al Lluçanès. No és per la seva grandesa, sinó pel seu conjunt i la seva història. Trobem doncs, un conjunt d'obres Romàniques el màxim valuoses.

Per exemple la Porta Ferrada, el Claustre amb els seus 22 capitells, les sepultures amb les seves inscripcions en llatí, el conjunt de set pintures murals, la rectoria, una talla de la verge Maria, la Creu amb Crist, el Frontal d'Altar

Santa Maria, al segle XII es va convertir en canònica agustiniana que es mantenia gràcies a les donacions dels Lluçà. La canònica va començar a decaure al segle XIV fins a extingir-se al XV amb l'ajuda dels terratrèmols de 1428 i 1448, els quals van destrossar el campanar, la volta de l'església, la façana. Des de 1591 les canòniques estaven prohibides pel papa, de manera que el monestir va quedar unit als canonges de la catedral de Barcelona, la qual va ser l'administradora dels seus béns fins a mitjan s. XIX.

Els seus retaules i alguna escultura es van destruïr durant la Guerra Civil espanyola. L'any 1956 van ser descobertes unes pintures murals gòtiques situades sota el cor de l'església que es guarden en dependències annexes al claustre.

Altres obres com el frontal d'altar, o la creu policromada amb Crist, estan al Museu Episcopal de Vic.

Imatges i vídeos

Interior Monestir romànic - LluçàClaustre Monestir romànic - LluçàMonestir Romànic - LluçàDetall capitell Claustre Monestir romànic - LluçàCapitells Monestir - LluçàPintura Monestir Romànic Lluçà
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 13/02/2015 12:27